informatie over alpacavoer door Voerwaarts.nl

Eiwit & Energie

Als er weinig gras is, of het hooi is niet goed, dan kan het nodig zijn om eiwit en energie bij te verstrekken. Ook bij te magere dieren en dieren die extra moeten presteren zoals dragende en lacterende merrie’s en opgroeiende cria´s is dit raadzaam. Het aanvullen van eiwit en energie gaat het gemakkelijks met Albapas Eiwit&Energiebrokjes (fabrikant Voerwaarts) of met  Alprofos. Deze voeders zijn eiwitrijke brokjes in een kleine diameter met een goede calcium/fosfor verhouding.

Alprofos of Alpabas wordt ingezet in een variabele dosering, afhankelijk van de lichaamsconditie van het dier. Bij een conditiescore 1 en 2 en bij drachtige en lacterende merries kan tot 3 gram per kg lichaamsgewicht per dag worden verstrekt. Bij 60kg Lichaamsgewicht dus 180g per dag bijvoeren. Bij een conditiescore 3 kan 1 tot 2 gram per kg lichaamsgewicht worden bijgevoerd. Bij een score 4 of 5 en bij een ruin is bijvoeren met Alpabas of Alprofos niet gewenst.

 

Bietenpulp
Bietenpulp wordt met name in de wintermaanden gebruikt door veel alpacahouders. Bietenpulp is smakelijk en energierijk en kan gebruikt worden als onderdeel van het rantsoen van de alpaca. Bietenpulp is hoogenergetisch ruwvoer en daardoor vooral geschikt voor lacterende merries en veulens.

Belangrijk is om te kiezen voor bietenpulp met een laag ruw as gehalte. Een hoog ruw as gehalte in bietenpulp duidt op veel zand in de brokjes. Gebruik bij voorkeur geen bietenpulp van Duitse herkomst aangezien deze bekend staan om een hoger ruw as gehalte! Kies voor een soort bietenpulp in 6mm brokjes die goed welt in water. Om verstikkingsgevaar te voorkomen moet bietenpulp voor alpaca’s ALTIJD voorgeweekt worden in water. U kunt ‘s ochtends de bietenpulp in water klaar zetten die ’s avonds verstrekt wordt, etc.
Indien bietenpulp wordt ingezet is afhankelijk van de conditie van de dieren ca. 50g per dier te verstrekken. Bij (extreme) kou tot 100g per dag verstrekken. Een hogere dosering is niet aan te raden omdat de verhouding calcium ten opzichte van fosfor niet goed is voor alpaca´s.